9 Ocak 2015 Cuma

79. BÜYÜK ATATÜRK KOŞUSU.

Bu yıl 27 Aralık 2014'de 79.cu düzenlenen Büyük Atatürk Koşusu coşku içerisinde adeta izdiham denilebilecek bir kalabalığın tezahürat ve alkışları arasında Keklik Pınarından başlayarak tarihi Ulus Tren Garına kadar koşuldu. Koşuya Ankara'nın mülki erkanı ile siyaset, sanat, iş ve sosyete dünyasının önde gelen isimleri de katıldı. Renkli görüntülere sahne olan koşu adeta bir karnaval havasında idi. Koşuya katılan ünlü atletleri görmeye gelen halk neredeyse birbirini ezdi. Güne damgayı vuran ise bu yıl New York Maratonu'nu da birincilikle kazanan ünlü atlet Hamdi Hepkazanır'ın büyük ödül olarak açıklanan 50.000 TL'yi kazanması ve ödülünü Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'ne (TOFD) bağışladığını açıklaması oldu.

Aslında 2014 yılında katıldığım son yarış ama yeni yıl ile birlikte yazabildiğim için böyle bir giriş yaptım. Umarım yeni yılla birlikte yarış başta yazdığım yöne evrilir. Böyle bir Büyük Atatürk Koşusunu anlatabilmeyi, yazabilmeyi hatta koşabilmeyi çok isterdim ama geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda maalesef ne coşkulu bir kalabalık ne de izdiham yaratacak bir koşucu kitlesi vardı. Ne ünlü atletler, ne süper bir parkur, ne de camianın önde gelenlerinin büyük ilgisi. Daha önceki yıllara göre katılım belki biraz daha artmıştır ama benim çevremde bile koşucu olup bu koşuya katılmayan kişileri biliyorum. 

Benim için bu koşunun önemi, tarihinin çok eski olmasından, Ankara'da halkın da katılabildiği neredeyse resmi tek yarışı olması ve Atatürk onuruna düzenleniyor oluşundan geliyor. Bu yıl ayrıca koşuya katılmaktaki amacım daha önce sık sık sorulan "Parkur nasıl? Neresi? Rotası?" gibi sorulara yanıt olabilsin diye parkurun video kaydını oluşturmaktı. Keyifle geçeceğini tahmin ederek bu yarışa sevdiğim dostlarım ile birlikte katıldık. (Foto 1)

Foto 1: Soldan Sağa Sezer Alcan, İhsan Topaloğlu,Selis Önel,
Elif Tepeli, Tolga UZ, Funda Sarıca. Fotoğraf Selis Önel
Yarışı bilmeyenler için kısa bir iki not düşelim. Bu yarış nedir? Nasıl katılınır, mesafesi, rotası nedir gibi.

Yarış her yıl 27 Aralık tarihinde yapılan Türkiye Atletizm Federasyonunun Ankara'da düzenlediği resmi bir yarış. Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin yıl dönümü kapsamında düzenleniyor. Eskilerin söylediğine göre bu yarış daha önceleri bugün ki rotasında değil statlarda koşulurmuş. Liselerin büyük bir katılımı ile koşulan yarışı o yıllarda kazanabilmek, liseler ve liseliler için büyük bir onur meselesiymiş. Daha sonraları Keklik Pınarından başlayan ve Ulus Valilik önünde biten klasik rotasına kavuşmuş. Ancak son 3-4 yıldır trafiğin engellendiği bahanesi ile bugün artık Keklik Pınarı-Dikmen Caddesinden başlayarak sırasıyla Cevizlidere Caddesi, Türkocağı Caddesi, Akdeniz Caddesi, Gençlik Caddesi, Anıt Caddesi, Kazım Karabekir Caddesi ve bitiş notası olan Hipodrom Caddesi olarak koşulmakta. Açıklandığının aksine kısa olduğunu düşündüğüm 10800 metrelik bir mesafeden oluşmakta. Aşağıda koşu sırasında Timex Global Trainer ile ölçülmüş parkur rotasını görmektesiniz. (Resim 1

Resim 1: Büyük Atatürk Koşusu Yarış Parkuru











Yarışın bazı bölümlerinde özellikle Cevizlidere Caddesi üzerindeki kısımda oldukça dik inişli yollar yer almakta. Yarışın Aralık  ayında koşulduğu dikkate alınırsa yağış nedeni ile parkurun ıslanmış olan alanlarında koşmak oldukça zor olabiliyor. Daha önce iniş ağırlıklı bir koşuya katılmamış kişiler içinse dikkat edilmesi gereken sert inişlerin yarış sonrasında ciddi bacak ağrıları ve diz ekleminde hassasiyet yaratabileceği unutulmamalı. İniş ağırlıklı olması nedeni ile nötral pace'inizi tutturmanız, vücut postürünüzü korumanız zor olabilir. Bu da sakatlıklara davet demek. Parkurun tamamı asfalttan oluşmakta. Ancak şehir içinde koşulduğu için yol üzerindeki hız kasislerine, mazgallara, rögar kapaklarına özellikle dikkat etmek gerek. Islak zeminde kayma ve yaralanmalara neden olabilir. Aşağıda yarış parkurunun yükselti profili yer almakta. (Resim 2)

Resim 2: Büyük Atatürk Koşusu Parkur Yükselti Profili


Yarıştan bir hafta kadar önce çoğu yarışta olduğu gibi yarış statüsü federasyonca açıklanır ve buradan yarış öncesinde kayıt için nelere dikkat edilmesi gerektiği kontrol edilebilir. 
2014 yılı için federasyon bir ilk yaparak bireysel koşucular için sağlık raporu ve muvafakatname ile yarışa katılabilmesi kolaylığını getirdi. Önceki yıllarda lisans zorunluluğu olması nedeni ile prosedür olarak katılım biraz daha zor idi. Sanırım bundan sonraki aşama bu rapor ve muvafakatnamenin de elektronik ortamda yarış öncesinde federasyona ulaştırılabilmesi olacaktır. Öyle umut ediyorum. 
Açıklanan statü içindeki iletişim kurulması istenen kişiye yarışa kayıt olmak istediğinizi hazır Excel tablosu içine adınızı yazarak e-mail ile iletiyorsunuz. Bu ön kayıt anlamına geliyor. Statüde açıklanan gün ve saatte ve yerde bulunarak yarış numaralarınızı almanız gerekiyor. Genellikle kişilerin şahsi müracaatlarının alınacağı ve numaraların kişilerin kendisine verileceği ilan edilmesine rağmen bireysel koşuculara arkadaşlarının numaralarını almaları kolaylığı da tanınmakta. Numara alma işlemi öncesinde küçük bir birifing ile yarış hakkında bilgilendirme yapılmakta. Yarışın başlangıç zamanı, parkur, başlangıç ve bitiş için otobüs ile ulaşım bilgisi, emanet eşyaların nereye, nasıl verilip alınacağı, bitiş sonrası ödül töreni ve ödüller hakkında kısa bir bilgilendirme çay ve kuru pasta eşliğinde veriliyor. :) Sonrasında Türk usulü (ne demek istediğimi eminim anladınız-aslında bir sıra yok) sıraya geçip sağlık raporunuzu ve muvaffakatnamenizi vererek göğüs numaranızı alıyorsunuz. Ertesi gün yarışa hazır halde başlangıç noktasına gidebilirsiniz artık.

Bu yıl üçüncü kez katıldığım yarış diğer yıllara göre oldukça güzel bir havada başladı. Hava açık, mevsim normallerine göre sıcak ve yağışsızdı. Yarış boyunca çekim yapmayı hedeflediğim için hızımın önceki yıllara oranla düşük olacağını tahmin ederek üşümemek için daha uzun giysiler tercih ettim diyebilirim. İnce bir termal üst ve şardonlu alt tayt ile üstüne kulüp logolu tişörtümü giydim. Ayakkabı olarak Saucony Kinvara 4 tercih ettim. Bazen hava ciddi soğuk olabiliyor bu nedenle ince de olsa bir eldiven almak iyi olabilir.

Foto2: Elif Tepeli, Tolga UZ . Fotoğraf Serap Bildik

Yarışa geçen yıl kurduğumuz Ankyra Triatlon Klübümüz adına katıldım. Bir gün sonra yapacağımız grup antrenman öncesinde fazla zorlayıcı olmaması için yarışa takım arkadaşım Elif Tepeli ile birlikte düşük bir tempoda başladık ve öyle de devam ettik. (Foto 2) Tüm koşu boyunca asıl amaç olan parkur rotasını videoya alma işini GoPro3 ile yaptm. Bu videoyu YouTube linkinden izleyebilirsiniz. Videoda da göreceğiniz gibi yarış sırasında koşuya katılmış diğer koşucular ile kısaca sohbetler yapıp başarılar diledik. Daha önceki yıllara göre daha yavaş ve sakin bir koşu sorası 10.6 km'yi 57:10 dakika ve 5:25/km pace'de koşmuş oldum.
Özellikle yavaş, yani yarışı 50-60 dk arasında bitirmeyi planlıyorsanız genellikte Belpa önündeki yarışın tek su istasyonuna vardığınızda içmeniz için su kalmayacaktır. Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda bu noktaya vardığımızda su bitmişti. Havanın serin ve koşunun çok uzun olmaması nedeni ile pek fazla su ihtiyacı duyulmayabilir ama özellikle çabuk susayan bir koşucuysanız yanınıza su almanız iyi olabilir. Bu yıl yarış sonrasında da su bitmişti. Tüm aramalara rağmen bulamadım. Ayrıca diğer yarışlarda olduğu gibi elma, simit gibi ufak atıştırmalıkları görmek mümkün değildi.
Varış noktasında kayıt alma işi halen aksak töksek ilerlemekte. Kadınlar ve erkekler ayrı sıralarda tamamen bitirenlerin göğüs numaralarının kağıtlata elle yazılması şeklinde derecelendirme yapılmakta. Bu koşuda çip kullanımını görmek sanırım biraz hayal gibi. Kendi sürenizi tutmayı ihmal etmeyin derim çünkü daha sonrasında sizin derecenizi gösteren bir resmi kayıt bulmak biraz zaman alıyor.

Her koşunun ardından bitirme noktasına varan tüm koşucuların yaptığı gibi koşuya katılan diğer arkadaşlarım ile birbirimizi kutlayıp fotoğraf çektirdik. (Foto 3) Bu yarış sonrası kalıcı anılar bırakmak için fotoğraf çektirmeyi isteyebileceğiniz nadir anlardan biri bence.

Foto 3: Soldan Sağa Derya Duman, Tolga UZ, Elif Tepeli. Fotoğraf Ayhan Erdoğan
Tabiki koşuya katılan diğer dostlarınızla birlikte koşu sonrası Tarihi Gar Lokantası yanındaki çay ocağında uğrayıp çay içmeyi ihmal etmemek lazım. (Foto 4) Böylece hem koşu sonrası biraz ısınmış hem de koşu hakkında konuşmak için biraz vakit yaratmış olursunuz.

Foto 4: Solda Sağa Tolga Uz, Selis Önel, Ayhan Erdoğan (Önde)
 Elif Tepeli, Funda Sarıca, Sezer Alcan (Arkada) Fotoğraf Selis Önel

Umarım sizler de bu koşudan keyif almış ve seneyi iple çekiyorsunuzdur.
Koşuyla kalın.


Hiç yorum yok: